ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΡΙΝ ΑΓΟΡΑΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΑΛΟΓΟ

Η αγορά του πρώτου μας αλόγου είναι μια πολύ ευχάριστη εμπειρία και διαδικασία. Παρόλα αυτά είναι εύκολο να παρασυρθούμε από τη θέα ενός όμορφου αλόγου, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα άλλους παράγοντες, τους οποίους θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας στη διαδικασία της επιλογής. Ένα «ακατάλληλο» άλογο μπορεί να καταστρέψει τη χαρά της ιππασίας ενός πρωτάρη ιππέα, αλλά και να γίνει επικίνδυνο. Ας μάθουμε να αποφεύγουμε τα κυριότερα λάθη που γίνονται κατά την αγορά του πρώτου μας αλόγου.

1. Αγοράζοντας ένα μη εκπαιδευμένο άλογο.
Είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο, το οποίο συμβαίνει καθώς τα μη εκπαιδευμένα άλογα είναι συνήθως και τα πιο φθηνά. Μην αγοράσετε ένα τέτοιο άλογο με την προοπτική να το εκπαιδεύσετε στην πορεία, είτε εσείς οι ίδιοι είτε κάποιος ειδικός. Η εκπαίδευση μπορεί να πάρει μήνες και να μην έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα αν δεν γίνει σωστά. Ένα νεαρό ή ανεκπαίδευτο άλογο δεν είναι άξιο εμπιστοσύνης για έναν αρχάριο ιππέα, ο οποίος θα πρέπει να αισθάνεται ευτυχισμένος και ασφαλής ιππεύοντας το άλογό του.

2. Απορρίπτοντας άλογα μεγαλύτερης ηλικίας.
Ένα άλογο μεγαλύτερης ηλικίας (πχ άνω των 15 ετών) που έχει γνωρίσει τον κόσμο και έχει εμπειρίες, μπορεί να αποτελέσει μια πολύ καλή επιλογή για έναν αρχάριο ιππέα. Με κριτήριο την καλή φυσική κατάσταση του αλόγου και την καλή του υγεία, θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε μέτρια καθημερινή άσκηση, που θα ωφελήσει τόσο το ίδιο όσο και τον αναβάτη του.

3. Αγοράζοντας ένα άλογο από αλογοπάζαρα.
Θα πρέπει κάποιος να διαθέτει μεγάλη εμπειρία στα άλογα για να αγοράσει ένα καλό άλογο από ένα «παζάρι». Υπάρχουν πολλές μαρτυρίες για άλογα που ναρκώνονται κατά τη διάρκεια του παζαριού, ώστε να φαίνονται φιλικά, ήρεμα και γεμάτα υγεία.. Η κατάσταση όμως αλλάζει όταν περάσουν οι μέρες και ο νέος ιδιοκτήτης έχει ένα «άλλο» άλογο στην κατοχή του και φυσικά δεν υπάρχει κανείς για να απευθυνθεί.

4. Αυθορμητισμός.
Μην αγοράσετε ένα άλογο που σας έχει κάνει εντύπωση με την πρώτη ματιά. Επισκεφτείτε το και ιππεύστε το ξανά και ξανά και ρωτήστε τον ιδιοκτήτη για ό,τι σας απασχολεί. Κάνετε σύγκριση με άλλα άλογα που έχετε δει, αξιολογείστε τα υπέρ και τα κατά και διαλέξτε αυτό που είναι καταλληλότερο για σας και τις ανάγκες σας.

5. Αγορά χωρίς περίοδο δοκιμής.
Μη φοβάστε να ζητήσετε από τον πωλητή περίοδο δοκιμής του αλόγου. Αν ο πωλητής είναι κάποιος ιδιώτης θα επιθυμεί το άλογο του να πάει σε καλά χέρια και θα συμφωνήσει για μια δοκιμαστική περίοδο. Αν όχι ζητήστε το λόγο, ίσως να υπάρχει μία «καλή» εξήγηση.

6. Αγοράζοντας ένα άλογο για αναπαραγωγή.
Αν θέλετε να αγοράσετε ένα άλογο για αναπαραγωγή και να αποκτήσετε ένα πουλάρι, θα πρέπει να είστε γνώστης του γενεολογικού δέντρου του αλόγου σας και να κάνετε σωστή επιλογή γεννητόρων, ώστε το αποτέλεσμα της εκτροφής σας να μην είναι «κακής ποιότητας». Κριτήριο για να γίνετε εκτροφέας αλόγων δεν είναι μόνο η αγάπη για τα άλογα και για το νεογέννητο πουλάρι. Τα άλογα θα πρέπει κυρίως να εκτρέφονται για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε φυλής.

7. Αγοράζοντας ένα άλογο με βάση συγκεκριμένο χρωματισμό.
Είναι απόλυτα φυσιολογικό να θέλετε ένα άλογο συγκεκριμένης απόχρωσης, όπως ένα απαλούζα, ένα πίντο ή παλομίνο. Αν έχετε τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ πολλών αλόγων της επιθυμητής απόχρωσης ή το άλογο της απόχρωσης που επιθυμείτε πληρεί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Αλλά μη βασίζετε την απόφασή σας μόνο στο χρωματισμό του αλόγου χωρίς να είναι σε χαρακτήρα και εκπαίδευση κατάλληλο. Αγοράζοντας ένα άλογο δεν ιππεύουμε το χρώμα του. 

1 σχόλιο: