ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ - ΚΑΛΛΩΠΙΣΜΟΣ

Η καθημερινή ιπποκομία γίνεται πριν και μετά την ίππευση. Πριν γιατί πρέπει να φεύγουν οι σκόνες και οι βρωμιές που έχουν μαζευτεί από το στάβλο και που μπορούν να ενοχλούν μένοντας πάνω στο σώμα πιθανές πιέσεις από τις ιπποσκευές. Μετά γιατί με τον ιδρώτα, τη λάσπη και τη σκόνη κολλάνε οι τρίχες και βουλώνουν οι πόροι του δέρματος, (τα άλογα αναπνέουν και από το δέρμα τους). Ο ιδρώτας προκαλεί δυσαρέσκεια, φαγούρα και ευνοεί τα κρυολογήματα, όπως άλλωστε συμβαίνει και στον άνθρωπο. Γι' αυτό το λόγο μετά την εργασία, στεγνώνουμε τα ιδρωμένα σημεία, (κεφάλι, ανάμεσα στα αυτιά, σέλα, έποχο), με ένα πανί ή μια πετσέτα. Επίσης ελέγχουμε τις οπλές και τις καθαρίζουμε από τυχόν ξένα αντικείμενα. Τέλος, μετά τη βόλτα πλένουμε με πίεση τα πόδια του αλόγου μας για να ανακουφιστεί. Και το σκεπάζουμε με μια κουβέρτα, ώστε να καλύψουμε κυρίως το στήθος του απο τον αέρα.


  • Βούρτσα ιπποκομίας                                                                                                    Η βούρτσα ιπποκομίας έχει σκληρές τρίχες και χρησιμοποιείται για να φεύγουν οι λάσπες και η βρώμα από το σώμα και τα πόδια. Πάντα αρχίζουμε από το λαιμό και συνεχίζουμε στο υπόλοιπο κορμί προσέχοντας ιδιαίτερα τα σημεία του τριχώματος τα οποία έρχονται σε επαφή με το έποχο σέλας ή άλλα εξαρτήματα της σαγής. Τη βούρτσα ιπποκομίας δεν την χρησιμοποιούμε για το πρόσωπο, την χαίτη και την ουρά.
  • Βούρτσα σώματος                                                                                                          Η βούρτσα σώματος έχει μαλακές τρίχες και χρησιμοποιείται για να δώσει μια κομψή εμφάνιση στο τρίχωμα. Μετά από τρία - τέσσερα περάσματα την καθαρίζουμε με τη λαστιχένια στλεγγίδα και συνεχίζουμε κατ΄αυτό τον τρόπο.
  • Χτένι ουράς                                                                                                                        Με το χτένι ουράς χτενίζουμε τη χαίτη και την ουρά προσεχτικά. Ο στόχος είναι να αφαιρεθούν τα μπερδέματα και οι κόμποι. Η σκόνη και το ροκανίδι φεύγουν επίσης με τη βούρτσα ιπποκομίας αλλά και με το χέρι. Με το χέρι είναι προτιμότερο γιατί με αυτό τον τρόπο δεν σπάνε οι τρίχες που αργούν να μεγαλώσουν. Μπορούμε να πλύνουμαι την ουρά με ένα ειδικό σαμπουάν που μαλακώνει τις τρίχες και τις ξεμπερδεύουν πιο εύκολα.
  • Δύο μαλακά σφουγγάρια ή πανιά                                                                        Με ένα υγρό σφουγγάρι, (καλά στημένο), σκουπίστε το άλογο γύρω από τα αυτιά, τα μάτια, το πρόσωπο και τα ρουθούνια. Με το άλλο σφουγγάρι σκουπίστε γύρω από τον πρωκτό, την ουρά και τα γεννητικά όργανα.
  • Ξυστρί οπλής                                                                                                                      Οι οπλές καθαρίζονται με το ξυστρί οπλής. Αρχίζουμε πάντα από το μπροστινό αριστερό πόδι και συνεχίζουμε με το πίσω αριστερό, το μπροστινό δεξί και τέλος το πίσω δεξί. Το ξυστρί χρησιμοποιείται από τη φτέρνα προς το προσόπλιο. Ο γάντζος καθαρίζει το κοίλων του πέλματος από άχυρο, ροκανίδι, λάσπη και κοπριά. Και επίσης τις πλάγιες αύλακες της χελιδόνας που σφηνώνονται συχνά μικρές πέτρες και χαλίκια. Στο τέλος βουρτσίζουμε καλά τα τειχώματα της οπλής. Είναι πλέον η κατάλληλη στιγμή να ελέγξουμε το πέλμα για τυχόν μώλωπες, κάλλους, τρυπήματα και δύσωσμη έκκριση και τα τοιχώματα για σκασίματα και τριψήματα. Στο τέλος για να μείνει μαλακή και εύκαμπτη η οπλή αλοίβουμε στη σειρά με ένα πινέλο τεσσάρων εκατοστών το πέλμα, την περόνη και την οπλή με λάδι οπλής.
  • Ξυστρί ιδρώτα                                                                                                                  Χρησιμοποιείται μετά την πλύση για την αφαίρεση του παραπανίσιου νερού στο τρίχωμα. Αρχίζουμε από το λαιμό και συνεχίζουμε στο υπόλοιπο σώμα ακολουθώντας την κατεύθυνση της τρίχας.
  • Νερό το καλοκαίρι                                                                                                        Τους καλοκαιρινούς μήνες, μετά την ίππευση, το νερό ανακουφίζει και καθαρίζει τα πόδια του αλόγου. Βρέχουμε τα πόδια του αλόγου από λάστιχο με πίεση. Αν θέλουμε μπορούμε να πλύνουμε όλο το σώμα του με νερό εκτός από το κεφάλι. Μια φορά την εβδομάδα  μπορούμε να βρέχουμε το άλογό μας και μετά να το τρίβουμε για λίγα λεπτά με ένα ειδικό σαμπουάν. Ξεπλένουμε το τρίχωμα, τη χαίτη και την ουρά με μάνικα πολύ καλά και μετά αφαιρούμε με το ξυστρί του ιδρώτα το παραπανίσιο νερό. Οι τρόποι για να στεγνώσει τελείως το σώμα του αλόγου είναι ή να το σκουπίσουμε καλά με μια πετσέτα ή να περπατήσει ή να σταθεί στον ήλιο. Πριν πάει το άλογο στο στάβλο πρέπει να έχει στεγνώσει τελείως. Μετά την ιπποκομία για την τελευταία λάμψη περνάμε το τρίχωμα με ένα μαλακό πανί. 








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου